Ahogy közelednek az ünnepek, a nők vágya, hogy minél szebbek legyenek. Ebben az időszakban sokan csináltatnak szempilla hosszabbítást, ami az utóbbi években az egyik leggyakoribb szépségipari szolgáltatás lett. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a saját szempillákra egyesével ragasztjuk fel a műszempillákat, ezáltal meghosszabbítjuk és dúsabbá varázsoljuk azokat. 

A szempillahosszabbítás természetes hatású, mégis már reggel ébredéskor gyönyörűnek érezheted magad, ugyanis nincs többé szükséged szempillaspirálra, és megspórolod az időt a reggeli készülődésnél is. Ha mindig zavart, hogy elkenődik a szempilla festéked, többé emiatt sem kell aggódnod.

Készíthetünk természetesebb, vagy akár feltűnő, dús szempillasort is, amelyek elkészítéséhez már különböző technikák léteznek.  Karácsony előtt ragaszthatunk rá még strasszköveket, vagy csillámos pillákat is. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.Ilyenkor a csillogásról szól minden, ami a sminkelésben sincs másképp. Örök színek ilyenkor az ezüst, az arany, a fekete, ami szinte minden színhez megy.De mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a karácsonyi és alkalmi sminkeknek a nappali sminkekhez hasonlóan az arc valódi szépségét kell hangsúlyozniuk, azzal a különbséggel, hogy ezeknél erősebb, csillogóbb színekkel is dolgozhatunk.

1. Az első lépés mindig az arc letisztítása arctejjel,tonikkal. 

2. Az alapozót egyenletesen kell felvinni, kézzel, ecsettel, vagy szivaccsal, a szemkörnyéket kerüljük ki. A szemek alá direkt erre kifejlesztett korrektorok léteznek, melyeknek általában ecsetes a végük, így könnyen felvihetőek. Figyeljünk oda, hogy le legyen sötétebb, mint az alapozó színe, inkább egy árnyalattal világosabb, ugyanis az üdíti a szemet. Ezután következhet a púderezés. Léteznek kompakt púderek és porpúderek, a céljuk, hogy fixálják és mattítsák az alapozót, így nem lesz fényes, olajos hatása.

3. Használhatunk bronzosítót az arc formázására, vagy csak pirosítót, amivel üdébbé varázsoljuk arcunkat. Arcformától függ, hogy az orcákra, a járomcsontra, vagy az alá kerül. Fontos, hogy ne legyen maszatos, csíkos.

4. Ezután következik a szem hangsúlyozása. Ha drámaibb hatást akarunk elérni, ceruzával körbesatírozhatjuk a szemünket, és ezt követően jöhetnek a szemhéjfestékek. Ünnepi sminkeknél használhatunk élénkebb, vagy sötétebb árnyalatokat, így készíthetünk pl. füstös szemet, vagy aki szereti a csillogást, az csillámporokat, illetve selyemporokat is alkalmazhat. A világos színt belülre a szemzugba visszük fel,míg az élénkebb színt középre az ún. „mozgó” szemhéjra, a legsötétebb színt pedig kívülre. A csillámpor akkor igazán szép, ha csak középre visszük fel.

Ha kék a szemed, szerencsés vagy ,ugyanis ehhez a szemszínhez szinte minden szín jól passzol,de legjobb a padlizsánlila,valamint az ünnepekre a szürke és ezüst árnyalatai, és a bronzos színek. A zöld szemet a lila árnyalatai emelik ki a legjobban, de nagyon jók hozzá a barna és az arany árnyalatai is. Barna szeműeknek jólállnak a föld színek, mint pl. a barna,zöldes árnyalatok, de karácsonyra vagy szilveszterre ajánlanék egy sötétkékes vagy fekete füstös szemfestést is.

5. A szempillaspirál még drámaibbá, szebbé varázsolja tekintetünket. Akkor szép, ha a szempillák nem ragadnak össze, nem lesz csomós, és nem kenődik el.

6. A szemöldökünknek is szenteljünk egy kis figyelmet, ugyanis ez adja meg sminkünk keretét. Mindig a hajunk színéhez igazítsuk a színét, ne legyen se sokkal világosabb, se sötétebb. A megfelelő szemöldökecsettel és porral vagy ceruzával szép, és természetes eredményt érhetünk el.

7. Ünnepi sminkeknél szánkat is hangsúlyozhatjuk. A tartósabb hatás érdekében egy hasonló színű szájceruzával, mint amilyen a rúzsunk, kontúrozhatjuk ajkainkat, majd ugyanezzel a ceruzával kicsit össze is satírozhatjuk. Ezután következik a rúzsozás, és aki szereti a csillogást,annak a szájfény. De most már sok helyen kaphatóak tartós szájfények is, amelyek két fázisúak, egy szín,és rá egy fénylő réteg, és ha még ez alá kontúrozunk is, garantált a tartós hatás.

Manapság újra divatos a sötétebb, piros vagy bordó színű rúzs, de érdemes odafigyelni, hogy vagy a szemünk, vagy a szánk legyen hangsúlyos, a kettő együtt már sok.